VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic
Onog trenutka kada odbacimo ciljeve i počnemo lutati, život dobiva smisao.

Crni led – nevidljivi ubojica

2020-01-13 Do sada pročitan 2260 puta

Ne, ne, ne, ne radi se o znanstvenoj fantastici, crni je led opaka stvarnost i jedna je od najopasnijih pojava na prometnicama!

Danas, uz modernu zaštitnu opremu, kojekakve grijače za ruke, guzicu i slične kerefeke, zimska vožnja motorom više nije bauk. Bar što se tiče zaštite od hladnoće.

Međutim, zimska vožnja uključuje i mnoge opasnost, a time i poprilične rizike koje valja imati na umu prije nego sjednete na motor, a vanjska je temperatura bliska nuli ili ispod nje.

Crni je led jedna od tih opasnosti, podmukla, ubojita i nevidljiva!

 

Što je to uopće crni led?

Crni led je, najjednostavnije rečeno, vrlo tanki sloj leda koji je na prvi pogled, zbog svoje prozirnosti, uglavnom nevidljiv, što ga na prometnicama čini izuzetno opasnim! Nažalost, njegove prisutnosti na prometnici najčešće postajete svjesni kada već kližete.

Kako nastaje? Kako prepoznati situacije u kojima se javlja?

Nužan uvjet za nastanak crnog leda je hladna podloga čija temperatura mora biti ispod 0 °C. Drugi nužan uvjet je da na podlozi nema tvari koje snižavaju ledište vode, na primjer soli.

Prvi scenarij u kojem će doći do stvaranja crnog leda je ledena kiša. Ledena kiša je vrsta oborine koja pada u obliku kapi čija je temperatura ispod 0 °C, takozvane prehlađene kapi, koje se zalede u trenutku dodira s podlogom. Led koji tako nastaje je proziran, bez mjehurića te ravnomjerno raspoređen po podlozi. Na njemu nema rasapa svjetlosti te se kroz njega vrlo dobro vidi tekstura podloge.

Drugi scenarij je taljenje snijega uz i na samoj cesti te zaleđivanje tako nastale vode. Taljenje snijega može biti posljedica porasta temperature sredinom dana ili uslijed djelovanja pneumatika vozila. Voda koja tako nastaje se tijekom noći, kada zahladi ili nestane prometa, može zalediti u obliku tankog prozirnog sloja leda.

Po svemu sudeći, u gore opisanim vremenskim prilikama vjerojatno nećemo motorom na cestu. Ali postoji i treći, vrlo opasan scenarij!

Treći scenarij je ujedno i najpodmukliji. Nema snijega, nema ledene kiše, čak štoviše, može biti i vedro, ali hladno, posebice noću, kada uslijed radijacijskog ohlađivanja temperatura podloge i prizemnog zraka može pasti debelo ispod one dnevne. Uslijed pada temperature zraka raste relativna vlažnost koja u jednom trenutku dosegne 100% te dolazi do kondenzacije vodene pare u zraku i njene depozicije na tlu. Depozicija vodene pare je proces prelaska iz plinovitog u kruto agregatno stanje bez tekuće međufaze. Prevedeno, vodena para iz zraka se ledi na tlu stvarajući film ledenog pokrova, tankog, jednolikog, posve prozirnog! Nema šanse da ga vidite! Samo ga u jednom trenutku osjetite! Nevidljivi ubojica!

 

Što napraviti? Kako si pomoći?

Kao i u bilo čemu, najbolja je preventiva – naprosto se ne dovesti u situaciju suočavanja sa crnim ledom.

No, što ako ipak?

Jedina preporuka za koju sam siguran je – vozite pažljivo i pomno pratite teksturu ceste. Na svaku naznaku sumnjive promjene boje asfalta, usporite.

Ukoliko ste shvatili kako se već vozite po crnom ledu, eh, ne znam, za automobile postoje neke upute, no na dva kotača…. Imate li ispred sebe dovoljno dugačku ravnu dionicu, lagano otpustite gas i počnite kočiti motorom. Naglo otpuštanje gasa može dovesti do kratkotrajnog proklizavanja zadnje gume. Kada brzina padne do minimuma za taj stupanj prijenosa, nježno, ali stvarno nježno ubacite u niži. S gasom i kvačilom radite kao s jajima. I tako dok vam brzina ne padne na brzinu ljudskog hoda.

Ako ste u zavoju, fakat ne znam. Ukoliko već niste pali, nemojte dodavati gas na izlazu iz zavoja.

Kako god, uvijek prilagodite vožnju uvjetima na cesti. Imajte na umu da pravne zakone možete zaobići, ali fizikalne ne. Fizika je neumoljiva!

Želim vam mnoštvo sigurnih i veselih (zimskih) kilometara na dva kotača!

Najnoviji

Vrelo Une i čarobna plava boja
2022-08-11
Benkovački stočni sajam
2022-08-10
Zrmanja i besciljno lutanje
2022-08-03
Kako sam tražeći presahlo jezero našao povijesnu Dalmatinu!
2022-07-22
Željava, građevinsko čudo u utrobi planine!
2022-07-19

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Misteriozna Rudolfina
2019-06-08
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.