VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Šumski požari

2020-01-06 Do sada pročitan 2047 puta

Fotografije uglavnom: www.bom.gov.au

Niti jedna pošast toliko šokantno i toliko snažno ne djeluje na ljudsku psihu kao šumski požar. Rekao bih kako se radi o iskonskom, prethistorijskom strahu usađenom u najstarijem dijelu našeg mozga, mozga iz doba prije nego smo postali primati. Nikakvi tsunamiji, potresi, uragani, koji odnose nebrojeno puta više života i stvaraju nebrojeno puta veću materijalnu štetu, po psihološkom se učinku ne mogu mjeriti s užasom šumskog požara.

Za ovo treba imati hrabrosti!

No, nije mi namjera baviti se filozofijom šumskih požara i njihovim utjecajima na ljudsku psihu. Možda nekom drugom prilikom.

Ova je australska požarna kataklizma u meni pobudila fizičara pa vam odlučih malo pričati o njihovu mehanizmu, o fizici šumskih požara. No, bez straha od formula i jednadžbi! Kako reče Stephen Hawking, svaka formula u tekstu ili knjizi prepolovi broj čitatelja, pa ću ja upotrijebiti samo jednu.

Bilo koji požar, šumski, u građevinskom objektu, vozilu, je termodinamički proces. Dobro, ima tu i nešto kemije. Šu vraže, kemijo!

U temelju svakog požara je oksidacija, spajanje kemijskih elemenata i spojeva s kisikom, čime se oslobađa toplinska energija. Toplinska je energija, pak, gorivo za niz fizikalnih procesa tijekom kojih se ona transformira u neke druge oblike energije.

Šumski požar zagrijava zrak iznad požarišta te on postaje specifično lakši od okolnog zraka. Prema Arhimedovom zakonu, taj se zrak počinje dizati. Tu pojavu slobodno možemo nazvati termika iako ona termika koja svakom jedriličaru izazove osmjeh na licu, počevši od pterodaktila pa preko bjeloglavih supova do mog prijatelja Gorana Gredičaka, pilota jedrilice, ima malo drugačiju genezu.

Dižući se, topli zrak dolazi u područja sa sve nižim tlakom, te i njemu tlak mora padati, a da bi se to ostvarilo, mora se širiti. Uslijed tog širenja on se hladi! Ne želim ulaziti u dublju fizikalnu analizu, ali posljedica je to plinske jednadžbe pV/T=const. Ili je plinska jednadžba posljedica toga… ehm.

Kako je taj zrak pun dima, drugim riječima finih čestica, one će poslužiti kao jezgre kondenzacije te će na njima u jednom trenutku doći i do kondenzacije vodene pare. I voilà, na nebu imamo pravi pravcati kumulus! Kako je geneza ovog kumulusa požar, zovemo ga pirokumulus!

Pirokumulus

Pogled iz zraka na pirokumuluse

Pirokumulus

Za to se vrijeme stvari u prizemlju kompliciraju! Pakleno kompliciraju! Dizanje toplog zraka nad požarištem stvara podtlak koji usisava zrak iz okolice stvarajući vjetrove koji pušu prema vatrenoj fronti! Svježi zrak, sa svojih 21% kisika raspiruje požar, temperatura raste, zrak se sve brže penje, podtlak je sve veći, usisavanje sve jače, sve više kisika, temperatura raste, začarani krug! U jednom trenutku požar počinje kreirati svoje vlastite meteorološke prilike, njegovi vjetrovi nadjačavaju globalno strujanje, on više ne putuje „niz vjetar“! Vatrena stihija, putujući pakao, u trenutku mijenja smjer kretanja, ubrzava, prži sve pred sobom, oni koji su mislili da su na sigurnom, sada su u njegovim raljama! Više nema bijega. Samo smrt.

Pirokumulonimbus

Priokumulonimbus

Pirokumulonimbus viđen iz orbite

Shematski prikaz nastanka pirokumulonimbusa

Pirokumulus, hranjen toplinskom energijom požara raste, postaje nebesko čudovište – priokumulonimbus, olujni oblak! Ali njegovi siloviti pljuskovi ne dopiru do tla! Ishlape! No njegove munje dopiru! Udaraju u tlo stvarajući žarišta novih požara! Ne, bijeg pod kupolu pirokumulonimbusa nije bijeg u spas, to je bijeg u novi pakao!

Temperature na vatrenoj fronti prelaze 1000 °C! Čelik se tali! Javljaju se pojave koje ni u snu ne biste očekivali! Vatreni vrtlozi! Zovu ih vatrenim tornadima iako su po svojoj genezi bliži vrzinim kolima. Usisavaju sve oko sebe! Bez problema s nekoliko desetaka metara mogu usisati čovjeka!

Vatreni tornado

Samo dvije stvari mogu zaustaviti ovakvu vatrenu stihiju, vatrenu kataklizmu! Nedostatak goriva – izgorjelo je sve što je izgorjeti moglo i atmosferska fronta koja sa sobom nosi više energije od požara!

Nakon kataklizme na zgarištu tišina, samo miris paljevine, pougljenjeni ostatci biljaka i životinja.

Ali pažljiv pogled ispod pepela otkriva klice novog života – sjemenje koje je preživjelo pakao, sjemenje iz kojeg će niknuti novi život, nove biljke, novo drveće koje će biti dom nekim novim naraštajima životinja….  

Najnoviji

Kopački rit
2021-10-02
Baranjski fišpaprikaš
2021-09-04
Kudin most
2021-08-07
Starigrad Paklenica
2021-07-22
Kosinj
2021-07-20

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.