VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Crvene hrenovke ala Kokken

2018-12-13 Do sada pročitan 981 puta

Danska, zemlja daleka,

Po Vikinzima poznata,

No kuhinja njena

Misteriozna je!

Sve u stihu, sve u prozi,

Ima nešto čime su se sladili

Nordijski bozi.

Dobro, dobro, bolji sam gurman od pjesnika, slažem se. Ne znam koliko su se Vikinzi sladili rød pølse-om, ali ja jesam, nedavno.

No, krenimo od početka.

-Jel' bi probao crvene danske kobasice?-  pita me prije nekoliko dana Hana, carica hrvatskog PR-a.

-Znaš da bih!

-Onda odi u Atelier Køkken na Fuliranju! Tamo te čeka Marta Ušljebrka, gazdarica.

I tako sredinom tog hladnog četvrtka dolazimo Đurđica i ja do Ateliera Køkken na zagrebačkom Fuliranju. Namjera nam je probati rød pølse, tradicionalne crvene danske kobasice, ali i upoznati Martu, vlasnicu malene i neodoljivo privlačne adventske kućice koja se već na prvi pogled razlikuje od svega ostalog oko nje.

S Martom Ušljebrkom ispred njenog Ateliera Kokken

Hladnoću razbijamo dekicama preko koljena i mirisnim  gloggom, najboljim kuhanim vinom koje sam kušao na ovogodišnjem Adventu, uz koji nas  Marta zagrijava svojom vrlo dojmljivom  životnom pričom. Inače, danski glogg crno je kuhano vino u koje se dodaju začini -  cimet, klinčić, kardamom, korice citrusa, a nerijetko mu se dodaje i pojačanje u vidu porta. Poslužuje se s  blanširanim bademima i grožđicama, pa kad popijete vino, na dnu čaše vam ostane mali desert za pojesti.

Marta i Đurđiica

Marta je po struci modna dizajnerica, no po vokaciji gastronom, od djetinjstva, kako kaže. Da je ostalo samo na tome, bila bi to još jedna uobičajena životna priča, no, Marta kreće drugim kolosjekom i tu njena životna priča prestaje biti uobičajena. Ona želi ostvariti svoje kulinarske snove. Prvobitna ideja  bila je školovanje na prestižnoj kulinarskoj akademiji Le Cordon Bleu u Parizu, no odustaje od nje.

Stažira u nekoliko renomiranih restorana, a onda jedan kratki izlet u Dansku, zemlju daleku, u Kopenhagen, mijenja sve. Tamo ima priliku upoznati se s radom vrhunskog restorana Amass te postati njihova stažistica i učenica briljantnog Matta Orlanda, chefa ovog  vrhunskog kopenghaškog restorana. Ovog ljeta  Marta se vraća  u Zagreb s čvrstom odlukom da tu otvori svoj vlastiti restoran, pokrene svoj  vlastiti biznis! Drugim riječima, da ostvari svoje snove! I u Zagreb dovede dansku kuhinju, filozofiju  i principe na kojima počiva.

Ateliere Køkken na Fuliranju prva je faza u ostvarenja njenih snova. Uz glogg  slušam kako će izgledati nastavak priče. A on je nadasve zanimljiv i jedva čekam da ga vidim! Da ga okusim, bolje rečeno!

A onda stiže red i na jelo, na rød pølse, crvene hrenovke za koje ne znam jesu li se njima sladili Vikinzi, ali nordijski bogovi sigurno jesu.

Rød pølse

Rød pølse je vrsta jarko crvene, kuhane hrenovke, vrlo česte u Danskoj. Budući da su hot-dog štandovi sveprisutni u Danskoj, neki  røde pølser  smatraju jednim od danskih nacionalnih jela.  Rød pølse u Atelieru Køkken  napravljena je prema Martinoj recepturi, od mješavine svinjskog i telećeg mesa, a jarko crvenu boju dobiva od cikle kojom je obojen omot hrenovke. Obično se poslužuje s remouladeom, senfom ili kečapom, prženim lukom i ukiseljenim krastavcem  narezanim na ploškice. Naravno, kod priloga je samo mašta granica, no ono što je mene posebno oduševilo bio je prženi luk, koji je prženjem pretvoren u slatkasti hrskavi čips i nije imao gotovo nikakve veze s prženim lukom kakvog znam!

Ako ste čitajući ovaj tekst pomislili kako  hrenovka, kakva god bila, i ne može biti baš neki big deal,  savjetujem vam da pod hitno krenete do Ateliere Køkken na zagrebačkom Fuliranju i sami se uvjerite o čemu vam pričam!

Najnoviji

Ozalj
2021-01-20
Djed Mraz
2020-12-19
Slavonski memento
2020-11-28
Sisak
2020-11-21
Dvorac Dioš
2020-11-08

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.