VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Adventsko Fuliranje u Zagrebu

2018-11-29 Do sada pročitan 693 puta

Fotografije: Sandro Sklepić, neki nepoznati i ja

Ako me pitate koji mi je najdraži hrvatski film, reći ću vam: Tko pjeva zlo ne misli! Ako me pitate koji je najbolji hrvatski film svih vremena, ne samo od stoljeća sedmog, nego još od Zakavkazja, reći ću vam: Tko pjeva zlo ne misli! S time se slaže i Društvo hrvatskih kritičara koje ga proglašava najboljim hrvatskim filmom svih vremena, a potvrđuju Brončana arena za režiju na Pulskom festivalu 1971. te nagrada za najbolju komičnu ulogu Franji Majetiću na festivalu u Nišu iste godine.

Te, sada već davne 1970. Krešo Golik snima svoje remek-djelo u kojem su Relja Bašić i Franjo Majetić maestralno odigrali svoje, rekao bih, životne filmske role – gospona Fulira i Franju Šafraneka! Film je to prepun duhovitih i vrckavih dijaloga i predivne glazbe u kojem nas mali Perica Šafranek, kojeg glumi Tomislav Žganec, vodi kroz odnose unutar jedne gradske činovničke obitelji sredinom prve polovice prošlog stoljeća.

Ma kakve to ima veze s današnjom temom Adventa u Zagrebu!

Ne biste vjerovali, ali postoji jedna dodirna točka. A to je Fulir, Fuliranje.

U Purgerskom rječniku  Ivana Brnčića iz 2013 nalazim kako fulirati znači glumiti, zavoditi. I tu je ta poveznica!

U filmu gospon Fulir na jedan vrlo suptilan i majstorski neodoljiv način zavodi Anu Šafranek dok vas na zagrebačkom adventskom Fuliranju  kulinarski majstori na jedan suptilan i majstorski neodoljiv način zavode svojim gastronomskim delicijama kojima teško tko može odoljeti!

I tog četvrtka, 29.XI, u rano cvokotavo poslijepodne, Hana Klain, naša carica PR-a, okuplja nas na Strossmajerovom trgu kako bi i nama, predstavnicima sedme sile, dočarala to gurmansko zavođenje.

Predstavnici sedme velesile

Obilazimo kućice u kojima majstori svog zanata pripremaju namirnice za svoja kulinarska čuda. Teško je sve zapamtiti, za mnoge namirnice, začine nikada nisam čuo – svijet je stvarno postao globalno selo: o'š iz Japana, o'š iz Indije, iz Istre, Meksika, ama cijeli globus se stisnuo na tom Strossmajercu! Kontinenti na nekoliko koraka udaljenosti!

I onda kreće degustacija! Ma kakva degustacija, gozba! Gozba, ljudi moji!

Sada već naučen na Hanine demonstracije, od svega ponuđenog uzimam samo zalogaj-dva! Okusi, okusi, okusi…. Nepce se lagano gubi. U jednom trenutku želudac počinje vrištati „dosta!, dosta!“, oči bi još! Jer još toga dolazi!

Slika govori tisuću riječi, no slika je samo slika – morate otići tamo i to probati! Ne otići – odlaziti! Morate odlaziti tamo, jer ako me pitate za savjet što jesti, reći ću vam - SVE!

Ali to nije sve!

Nenenenene, nećete dobiti set noževa ni ručni mikser za kavu! Dobit ćete i vrsnu glazbenu zabavu u obliku koncerata ili nastupa DJ-eva! I to od klasike preko rocka do hip-hopa!

I ljubitelji video igrica imaju svoj kutak. Ok, šator. Grijani. I još svašta nešto! Neka nešt' ostane i kao iznenađenje!

Zato put pod noge i na Strossmayerov trg! Na adventsko Fuliranje! Do 1. siječnja stignete probati sve! I slobodno povedite svog kućnog ljubimca! Ako nije morski krokodil….

To su ti majstori za nepčane užitke!

Bread Club, juha u kruhu

Buffalo Bar, Buffalo pizza

El Toro Salchichas, navidenas pork

Garden Kitchen & Bar, duck roll

Good Food, gulaš

Kascheta & Meat, the king

Lola Hvar, gica sum

Lumperaj, knedle na štapiću

Milky, crvena palačinka

Mr. Bjorg, smoked salamon wrap

Ramen bar Tonokotsu, ramen

T&T, grah s kobasicom u tortilji

Najnoviji

Ozalj
2021-01-20
Djed Mraz
2020-12-19
Slavonski memento
2020-11-28
Sisak
2020-11-21
Dvorac Dioš
2020-11-08

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.