VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Strasti street fooda

2018-07-04 Do sada pročitan 925 puta

Slušam tog mladog čovjeka kako pun strasti opisuje što će nam danas ponuditi da probamo iz njegovog asortimana, onoga što se popularno zove street food. Ma kakav Andrew Zimmern, trebate čuti Lovru Smetiška! Trebate čuti njega kako govori o hrani koju sprema! Trebate ga čuti kako spremanje hrane pretvara u umjetnost, u čaroliju! Trebate čuti kako kombinira osnovne namirnice, sirovine što bi rekli, kako spaja nešto što na prvu i na drugu, ma i na treću izgleda nespojivo!

Slušam ga i mislim si, kako li tek izgleda to kušati!

Ambijent na Foodbalerki

Slušam ga na Foodbalerki ispred onoga što u jednom trenutku naziva „gerilskim uvjetima“, nekoj vrsti kioska s nekoliko stolova, stolica i klupa u „dvorištu“. Što li onda sve radi u kuhinji Haustor Hausa??

To će morati pričekati. Želim osjetiti što to on može spremiti u tim gerilskim uvjetima.

Gerilski uvijeti pripreme hrane nisu omeli gastronomske stručnjake Haustor Hausa

Prva kombinacija je Foie Grais kombiniran sa Čamak pjenušcem. Ne mogu ponoviti kako ga je Lovro spremio, što je sve u njega dodao, nisam zapamtio, ali sam siguran da su to jeli na Olimpu! Usta puna okusa! Svih mogućih!

Foie Grais a la Haustor Haus 

Potom dašak dalekih mora u obliku jakobovih kapica u kombinaciji s Kurtalj Rose pjenušcem. Moram priznati kako su ove jakobove kapice znatno veće od naših domaćih. Nažalost, do našeg stola dolazi samo jedna koju smo raščerečili nas četvero tako da je nisam uspio slikati. Šteta. Ne mogu čak reći niti kakva je jer je komadić koji sam dobio bio premali za neku suvislu ocjenu. Šteta, šteta.

Obrazi iberijske svinje. Mrak!

No obrazi iberijske svinje dolazi do mene! Obrazi su najbolji dijelovi svih životinja koje imaju čeljusti. Najfiniji i najmekši mišići. Još ovako dobro spremljeni predstavljaju vrhunsku poslasticu. U kombinaciji s Kosovim crnim pinotom su glavni zgoditak!

Dobar jazz jako dobro ide uz dobru hranu!

Naša Hana pobrinula se da nam gurmanski užitak bude upotpunjen i onim glazbenim. Kombinacija nepčanih i ušnih užitaka je fantastična! Volim jazz, obožavam jazz, ali onaj koji potiče na micanje, aktivira mišiće!

Burger od junetine. Vrhunska poslastica!

I onda burgeri! Da! Ti burgeri! Tko bi im odolio! Burgeri od junetine! Burgeri, hamburgeri, i slične tvorevine odavna su izašli iz sfere junk fooda i postali punopravni članovi gurmanskog svijeta, često puta i s pedigreom. E pa ovi su ti s pedigreom. Lovrin recept za njihovu pripremu vam neću napisati, ostaje tajna. Zašto? Ne zato što je Lovro nije podijelio s nama već zato što je nisam zapamtio. Nema vam druge nego put pod noge pa do Haustor Hausa. I uz njega tražite Grgurevićev plavac mali.

Tofu Pesto, što god to bilo, izvrsno je!

Nisam neki vegetarijanac, nisam uopće, čak štoviše, čisti sam mesožder, no volim probati vegetarijansku kuhinju. Zašto? Zato što u njoj ima pravih delicija, pravih umjetničkih djela gastronomije. Tako je i s Tofu pestom. Nije to burger, ali meni je. I izvrstan je u kombinaciji sa Štampar sauvignonom, dobro ohlađenim.

Što reći? Bio je to festival za nepce. Našao sam samo jedan nedostatak u ovoj prezentaciji delicija Haustor Hausa: nije bilo repete! A neke sam dijelove tako žarko želio ponoviti! Koje? Pa sve, naravno!

Nema ni meni druge nego put pod noge pa do Haustor Hausa.

Evo još nekoliko sličica s ovog gastronomskog mini-festivala:

Dobra hrana još je bolja u društvu dragih ljudi: Željke i Renea Karamana.

Naša Hana. Majstorica u organizaciji prezentacija!

Gerilski uvjeti Haustor Hausa na Foodbalerki.

Gerilac Lovro Smetiško u akciji! 

Pjenušac! 

Najnoviji

Starigrad Paklenica
2021-07-22
Kosinj
2021-07-20
Jadranska magistrala
2021-05-22
Plitvice
2021-05-02
Baraćeve špilje
2021-05-02

Najčitaniji

U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.