VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Opatija i vinari vole se javno

2022-04-06 Do sada pročitan 168 puta

Pogled na Opatijsku rivijeru s prilazne ceste.

 

Biser Jadrana“, „Prva dama hrvatskog turizma“, samo su neka od imena kojima tepamo našoj najstarijoj turističkoj destinaciji na Jadranu. Ivo Robić joj pjeva „Opatijo bajna…“.

Koliko je turizma u doba Ilira i Rimskog carstva, nije nam poznato, no koliko je turizma u Opatiji, sigurno znamo. Gotovo da znamo i datum kada ona postaje turistička meka.

- Opatija je zamišljena kao mjesto zimskog turizma - govori nam Liliana Stipanić, turistički vodič dok nakon obilnog morskog ručka u bistrou Yacht Club šećemo opatijskim perivojima.

- Prvu vilu, Villu Angiolinu, gradi Ignio Scrapa još davne 1844. godine. Mnoge poznate ličnosti odsjedaju u njoj, austro-ugarski car Franjo Josip, carica Marija Ana, ban Josip Jelačić – nastavlja svoju zanimljivu priču o Opatiji.

Vrlo oštra granica planinske i morske klime brzo joj pribavlja poseban status, 1889. godine i službeno postaje klimatsko lječilište. Od tada u njoj niču mnoge vile i hoteli, pohode ju mnoge poznate osobe, političari, plemići, glumci, znanstvenici, pisci…

U Opatiju dolazim s grupom gastro-vinskih novinara na jedinstvenu vinsku manifestaciju, Izbor Vinske dame i Vinskog gospodina, a u organizaciji G.E.T. Reporta,  zanimljivu po tome što se ne ocjenjuju vina nego vinari! Mnogi ljubitelji tog čarobnog napitka ne znaju tko i s koliko truda i znanja stoji iza toga što imaju u čaši. Ne znaju ništa o tim, često samozatajnim ljudima, majstorima vještine koja se razvija već nekoliko tisuća godina. Istina, o vinu Homerovog doba ne znamo ništa, ne znamo ništa niti o njihovoj tehnologiji proizvodnje vina, no, danas su vinogradarstvo i podrumarstvo prave znanosti. Kao što svaki vrhunski slikar u sliku unosi dio svoje osobnosti, kroz poteze kista prenosi dio svog unutrašnjeg svijeta, svojih misli, uvjerenja, osjećaja, tako i svaki dobar vinar u vino unosi dio svog karaktera, svojih misli, osjećaja, svjetonazora.

Turizam Opatije počinje 1884. godine kada Friedrich Julius Schüler, direktor tvrtke Südbahn, gradi hotel Kvarner, a godinu poslije hotel Imperijal.

 

Park Ville Angioline, jedan od nekoliko raskošnih opatijskih parkova.

 

Neobarokna fontana Hansa Rathauskya iz 1889. prikazuje Heliosa i Selenu, grčkog boga Sunca i božice Mjeseca

 

Barkajol, skulptura kiparice Tatjane Kostanjević. Barkajoli su preteče opatijskih turističkih vodiča i „morskih taksista“ koji prevoze turiste od obale do usidrenih brodova.

 

50 nijansi plave i kip Djevojka s galebom kipara Zvonka Cara. Prvobitno je kip imao ribu u galebovom kljunu, no ona je misteriozno nestala. Djevojka s galebom danas je simbol Opatije koja tamo stoji od 1956. godine. Do tada je tu stajao kip Madonne del Mare kao spomenik grofu Arthuru Kesselstadtu koji je poginuo na moru.

 

Pogled na plažu i Opatiju.

 

Crkva Svetog Jakova koji oko 1420. godine grade benediktinci prebjegli is furlanskog samostana Sv. Petra u Rožacu. Kako je samostan opatija, na njegovu je čelu opat, cijelo mjesto dobiva ime Opatija.

 

Bogata ugostiteljska ponuda jedno je od obilježja Opatije. Mi se sladimo izvrsnim ručkom u Bistrou Yacht Cluba.

 

Lignje na opatijski način, Bistro Yacht Cluba. Foto Rene Karaman.

 

Bista Friedricha Juliusa Schülera u parku Ville Angioline, djelo kipara Hansa Rathauskog.

 

Mural poznatih opatijskih gostiju u Parku Angioline autorice Anje Ferenčić.

 

Villa Amalia, poznata po tome što je u njoj odsjedala poznata svjetska plesačica Isidora Duncan. Opatija je prepuna luksuznih vila, samo morate imati debeli novčanik.

 

Kip svjetski poznate plesačice Isidore Duncan kiparice Tatjane Kostanjević. Isidora Duncan, uz, za ono doba, vrlo revolucionarne i intrigantne plesne izvedbe, ostaje poznata i po svojoj neobičnoj tragičnoj smrti 1927. Godine, kada joj se u vožnji automobilom dugački šal, što ga nosi oko vrata, omota oko osovine kotača….

 

Tomislava Akrap, mlada zagrebačka umjetnica, autorica nagradnih kipića za Vinsku damu i Vinskog gospodina.

 

Izbor Vinske dame i Vinskog gospodina održava se u kavani hotela Imperial koji datira iz 1885. godine. Ime dobiva po belgijskoj princezi i austrijskoj prijestolonasljednici Štefaniji, i drugi je hotel na Jadranu. Sam izbor vode organizator, Tomislav Stiplošek i svjetski poznati blues harmonikaš Tomislav Goluban. Majstorski odrađen posao dvojca Tomislav-Tomislav završava slasnom zakuskom istarskih delicija.

Željeli smo predstaviti vinare kao javne osobe koje imaju svoje pratitelje.” Pojavilo se mnogo vinskih festivala, natjecanja i uvijek je vino u prvom planu. Mi smo željeli predstaviti ljude koji proizvode ta vina u kojima vi uživate  i omogućiti ljubiteljima vina da ih upoznaju i još više zavole kroz njihove ljudske kvalitete”, objašnjava organizator i idejni začetnik cijelog projekta, Tomislav Stiplošek iz Udruge G.E.T.

 

Tomislav Goluban, svjetski poznati blues harmonikaš nas u intermezzima oduševljava svojom glazbenom virtuoznošću na instrumentu koji stane u stražnji džep traperica!

 

Nagrađeni laureati, s lijeva na desno: Ivana Kolarić, umjesto Franje Kolarića koji nije mogao doći, Izabela Vitasović, Antonella Sorgo Kozlović, Ivan Sladić, Peter Poletti, Ana Peršurić Palčić. Foto Rene Karaman

Najnoviji

Motorom po sjevernoj Moslavini
2022-04-30
Opatija i vinari vole se javno
2022-04-06
Vježbanje na poligonu
2022-03-30
Kopački rit
2021-10-02
Baranjski fišpaprikaš
2021-09-04

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Misteriozna Rudolfina
2019-06-08
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.