VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Plitvice

2021-05-02 Do sada pročitan 398 puta

Medvjed je nekako postao zaštitni znak Plitvičkih jezera iako je ovaj jedini kojeg sam vidio.

Postoje dvije teorije o tome kako su nastala Plitvička jezera. Prva, ali mlađa, je ona znanstvena. Od kraja pleistocena naovamo, na tokovima pradavnih potoka i rječica nastaju sadrene barijere formirajući veća ili manja jezera. Danas ih je oko 16. Namjerno pišem 'oko' jer od 2010 se njihov broj mijenja. Prvo ljudskom aktivnošću nastaju dva nova, a prije koju godinu jedno od prirodnih jezera presušuje jer se odlomio komad barijere i začepio protok vode kroz njega.

Pogled koji oduzima dah! Kažu da Plitvice treba posjetiti u svako godišnje doba. Ovo je proljetna vizura, još je sve u sivo-smeđim tonovima s blagom crtom svijetlozelene.

Šteta propustiti ovakvu scenografiju za jedan autoportret.

Druga, starija i intrigantnija, govori o velikoj suši koja u pradavna vremena pogađa taj kraj: "Stabla padaju od žeđi, stada ugibaju, zemlja se pretvara u prašinu, a kamenje pršti pod jarkim zrakama sunca." Ispaćeni narod traži spas u dubinama hladnih pećina, moleći bogove, zazivajući kišu. Čak i Crna rijeka, koja natapa cijeli kraj, presušuje. Čuvši vapaje svog naroda, s Velebita se spušta Crna kraljica sa svojom veličanstvenom svitom te im obećaje vode u izobilju! Uz silovit vjetar i jaku grmljavinu na zemlju se sruči kiša padajući takvom žestinom i toliko dugo da se od nje, u koritu Crne rijeke, stvaraju jezera. Prvo po 'prošnji' naroda za vodu dobiva naziv Prošćansko jezero.

Slapovi, jezera, slapovi, jezera… Plitvice.


Jedinstvena tirkizna boja vode. Mogli bi je nazvati plitvička tirkizna.

Nakon nekog vremena kraljica se povlači u podzemne dvore kod Galovca i Okrugljaka. U jednom trenutku diže se voda iz Galovačkog jezera te se počne prelijevati preko pećine velikom silinom noseći drvlje i kamenje pred sobom. U strahu od poplave narod opet zove u pomoć svoju Kraljicu. Zrakom se prolomi munja, vjetar i kiša počnu jenjavati, a na vodopadu Galovica, najvećem na Plitvičkim jezerima, pojavi se čarobno svijetlo i s njime obožavana kraljica te reče umiljatim glasom: "Vi ste vrijedni i dobri ljudi. Čuvajte svoje hladovite gajeve, plodne doline i ova lijepa jezera s umilnim i srebrenim potocima što teku unaokolo. Mnogo će vojni proći ovim krajem i mnogo ćete krvi i suza proliti, ali ja ću doći opet i mojim dolaskom sinut će vam sunce ljepše budućnosti. Onda neće biti zapušteni tvoji hladoviti gajevi i lijepe doline; onda će k tvojim divnim Plitvičkim Jezerima u pohode dolaziti gospoda iz svega svijeta."

Šetnja preko vode.

Ispod Velikog slapa, ikone Plitvičkih jezera.

U šetnji jezerima, od našeg vodiča saznajemo mnoge zanimljive stvari iz novije povijesti jezera. Nacionalnim parkom je proglašen u travnju 1949. i naš je prvi nacionalni park, a prvi ozbiljan turizam počinje davne 1861.

Igra kapljica vode na sedrenim barijerama.

No, oko samog imena Plitvičkih jezera nema konsenzusa. Dominik Vukasović, župnik iz Otočca, prvi put spominje naziv "Plitvice" u pisanom dokumentu iz 1777. godine. Ime potječe od riječi "pličina" ili "plitvak". Stoljećima, voda taloži vapnenac stvarajući plitke bazene - pličine ili plitvice. Neki znanstvenici smatraju da ime Parka potječe od rijeke Plitvice, koja se ulijeva u Plitvička jezera na donjem i završnom dijelu jezera. Obližnje selo nosi isto ime.

Moć vode!

Ono po čemu su još Plitvice poslovično poznate su oborine, po kiši ili snijegu zimi. Prosječna godišnja količina oborina iznosi 1500 mm. Najveća količina kiše obično padne u proljeće i jesen. Prosječna relativna vlažnost zraka iznosi 81,8%. U siječnju je prosječna temperatura 2,2 °C. Tijekom ljetnih mjeseci u srpnju i kolovozu, temperatura raste na 17,4 °C. Prosječna godišnja temperatura iznosi 7,9 °C. Snijeg pada od studenog do ožujka. Jezera su obično zamrznuta tijekom prosinca i siječnja.

Plitvice hrane dušu, ali hrane i tijelo! Mnoštvo je tu malih obiteljskih gospodarstava što proizvode fantastične gurmanske delicije! Možete ih nabaviti "na vratima", ali i probati u prvoklasnim restoranima.

Dio gastronomske ponude isprobavamo u turističkom odredištu Camping Plitvice - kampu s pet zvjezdica. Uz trideset kamp-parcela tu je i sedamnaest kućica opremljenih svim elementima koji boravak u njima čine više nego ugodnim.  Za osvježenje su tu i dva bazena, a o vama se brine tridesetak srdačnih djelatnika. Ukoliko niste vješti roštiljanju, na raspolaganju vam je vrhunski restoran.

Recepcija Campinga Plitvice

Ljubazno osoblje Campinga Plitvice vam je uvijek na raspolaganju.

Luksuzne kućice za najam.

Vinjeta Campinga Plitvice. Središnji dio s parcelama okružuju dva reda kućica.

Za osvježenje u toplim danima.

Kuhinja i ujedno središnja prostorija naše kućice.

Jedna od dvije spavaće sobe. Svaka ima svoj sanitarni čvor tako da u njoj komotno može boraviti četvero ljudi. Na raspolaganju je i sklopivi pomoćni ležaj u kuhinji.

Najnoviji

Kopački rit
2021-10-02
Baranjski fišpaprikaš
2021-09-04
Kudin most
2021-08-07
Starigrad Paklenica
2021-07-22
Kosinj
2021-07-20

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.