VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic

Još jedna dobra moto ruta!

2020-06-06 Do sada pročitan 365 puta

Ovaj blog bi komotno mogao imati naslov „Lutanje Banovinom“ ili „Krenuh u Sisak na kavu i završih u Dvoru na Uni s gotovo praznim rezervoarom“, ili, možda najbolje, „Kako otkrih još jednu dobru motorističku rutu!“.

Ima u Sisku jedan dobar restoran, na samoj obali Kupe, s predivnom terasicom. Ime joj je Mali Kaptol. E, tamo volim popiti kavu! Vidim, tamo se i dobro jede, ali nikada nisam probao.

I tako te subote krećemo Teddy Biker Bear, Dragica i ja na kavu u Sisak. Dan obećavajući, baš za jednu vožnjicu motorom.

Dragica prede, a Teddy Biker Bear i ja uživamo u gotovo praznoj cesti za Sisak. Povremeno srećemo grupice motorista i svi kao da konvergiraju nekoj lokaciji između Zagreba i Siska. Da nije neki moto susret?

Kaf'ca u Sisku, u pozadini lučki kran pokretan parnim strojem. Danas samo dekoracija.

Dok sjedim na terasici i uživam u kavi, googlam ne bih li našao nešto o nekakvom misterioznom moto skupu na ovom području. Google nema informaciju, odustajem.

Otvaram Google Maps, možda bih mogao još malo prošvrljati, ovaj kraj mi baš nije poznat, eto prilike, Dvor na Uni, ehm, zanimljivo, ajmo. Pokušavam zapamtiti kartu.

Napuštamo Sisak i lovim putokaze. Cesta kao da je projektirana za motoriste pa me previše i ne brine gdje sam. Vozim. I uživam.

Skretanje za Sunju. Čekaj malo! Sunja? Nenenene…. Tu nešto ne štima. Na raskršću u Donjem Hrastovcu putokaz govori kako je Hrvatska Kostajnica desno i do nje ima još podosta kilometara, a Dvor je još „desnije“! Vadim mobitel, zovem u pomoć Google Maps, huh, zabrazdio sam u posve krivom smjeru. Okrećemo se na cesti i krećemo put Hrvatske Kostajnice.

Lagano zmijugamo po banijskim „bregima“ dok nas cesta ne dovede u Hrvatsku Kostajnicu. I tu radim greški – prolazim kraj benzinare!

Dalje nas put vodi uz Unu, modro zelenu hrvatsko-bosansku rijeku. Prekrasni pejzaži, cesta kao iz snova!

Ali i policajac s kamerom.

Putokaz za stari grad Zrin! Zaustavljamo se nekoliko desetaka metara, okrećemo cesti i vraćamo do skretanja. Moram ga vidjeti!

Lokalna cesta je uska, zmijugava i s dosta uspona i padova, pa iako nema prometa, treba biti oprezan.

Devastirani partizanski spomenik. Ne razumijem ljude koji mogu rušiti spomenike svojim babama i djedovima koji su poginuli za slobodu.

Ovo bi mogla biti dobra pozadina na zaslonu računala!

Plavetnilo, zelenilo i ja.

Drveni most, postoje dvije daske za kotače. Valja naciljati jednu pa po gasu.

Ovo je neki drugi svijet. Relikt iz srednjeg vijeka, rodovske zajednice? Izgleda idilično, no pitanje je kaj se krije ispod površine?

Na vrhu brda je stari grad Zrin. Do njega vodi strmi šumski put, ne bih s Dragicom. Za njega je potreban dobar enduro ili kroser. A ne da mi se ni pješice.

Zaseok Zrin

Vraćamo se na glavnu cestu i nastavljamo prema Dvoru.

Greška iz Hrvatske Kostajnice dolazi na naplatu – benzinara u Dvoru ne radi! Dragica nema indikator stanja rezervoara, no prema kilometraži, već je poprilično žedna. Nema druge, ajmo probati doći do Kostajnice.

Opet uživam u vožnji uz Unu, no oko stalno bježi prema putnoj kilometraži.

U Kostajnici točim do čepa te nas troje, Dragica, Teddy Biker Bear i ja krećemo put Zagreba.

Nakon gotovo 300 kilometara i nešto više od pet sati u sedlu te nakon sedam sati na izletu, iscrpljen, ali sretan i zadovoljan spremam Dragicu u garažu.

Što reći na kraju?

Ovo je fantastična motoristička ruta za turističku vožnju! I zahtijeva dodatna istraživanja kojima ću se sigurno baviti!

Mapa rute

Najnoviji

Djed Mraz
2020-12-19
Slavonski memento
2020-11-28
Sisak
2020-11-21
Dvorac Dioš
2020-11-08
Rudolfina
2020-09-12

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Riana travelmakerica
2018-01-17
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.