VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic
Onog trenutka kada odbacimo ciljeve i počnemo lutati, život dobiva smisao.

Vožnja u koloni

2020-01-18 Do sada pročitan 5142 puta

Zahvaljujem BMW moto klubu Zagreb na svesrdnoj pomoći i ustupljenim materijalima za pisanje ovog bloga.

 

 

Svaka društvena aktivnost podrazumijeva odvijanje po nekim, unaprijed dogovorenim pravilima. Neovisno radi li se o igranju nogometa, scuba ronjenju, vožnji u tramvaju, radu u firmi ili grupnoj vožnji motorom, ukoliko se sudionici ne pridržavaju pravila, nastaje kaos.

Kaos na cesti redovito završava nesrećom, materijalnom štetom i, nažalost, ljudskim žrtvama.

Grupna vožnja motorom također ima svoja pravila, bez obzira radi li se o vožnji u koloni ili slobodnoj grupnoj vožnji. Pod kolonom se podrazumijeva troje ili više sudionika koji organizirano putuju zajedno, pješaka, motornih vozila, konjanika, nebitno. Granica između sigurne i pogibeljne vožnje u koloni je vrlo uska. Ukoliko se svi sudionici pridržavaju pravila, općih ili specijalnih, ali unaprijed dogovorenih, vožnja je sigurna. Ako ih se, pak, samo jedan od sudionika ne pridržava, vožnja u koloni postaje izuzetno opasna.

 

Sudar sedam motora iz dvije kolone koje su se kretale u suprotnim smjerovima 21.04.2012., Plominka

 

1. Vođa puta je „gazda“

Vođa puta je gazda kolone, alfa i omega, od prvog do zadnjeg trenutka. Kod vožnje u koloni nema demokracije. Tko na to nije spreman, neka se koloni ni ne pridružuje.

No, vođa puta preuzima i svu odgovornost za sigurno odvijanje vožnje – ako nije sam takozvani road captain, određuje tko će to biti, određuje vozača na začelju, određuje tip vožnje, lagani, umjeren, sportski. Isto tako, u slučaju nepredviđenih situacija, kvara, nesreće, preuzima na sebe organizaciju rješavanja takve situacije.

Kod najave vožnje ili putovanja, vođa puta mora jasno objaviti itinerar, sve nužne tehničke detalje, tip i karakter vožnje… i toga se mora pridržavati. Naravno, vremena u itineraru ne moraju biti stroga kao red vožnje japanskih željeznica, ali odstupanja od planirane i najavljene rute su dozvoljena samo kad je to nužno.

Vođa puta je alfa i omega, nema demokracije

 

2. Na vožnju dođite spremni i s punim rezervoarom

Ovo pravilo ne treba objašnjavati. Pametno je kao polazno okupljalište odabrati benzinsku postaju s većim parkiralištem tako da ljudi koji dolaze iz daljih mjesta mogu dopuniti rezervoare. Takvi, pak, moraju doći ranije, kako grupa ne bi čekala njihovo tankiranje. U ovo pravilo bih uvrstio i obavezu dolaska s registriranim, tehnički ispravnim motorom te u odgovarajućoj opremi.

Okupljanje mora biti na sigurnom i prostranom mjestu

 

3. Prije polaska

Neposredno prije polaska vođa puta treba ukratko iznijeti itinerar, ponoviti osnovne znakove komunikacije koji će se koristiti te jasno reći tko je road captain, a tko pomoćnik na začelju.

Jasna i nedvosmislena signalizacija je nužna.

 

4. Formiranje kolone

Formiranje kolone je jedan od najvažnijih elemenata. Tu su pravila manje-više uniformna u cijelome svijetu. Na čelu kolone je road captain, sam vođa puta ili netko kome je on delegirao tu dužnost. Iza njega dolazi najsporiji ili najneiskusniji vozač, onaj za kojeg se očekuje da će voziti najsporije, a potom se naizmjenično redaju iskusni i neiskusni vozači ili vozači s bržim i sporijim motorima. Na začelju je obavezno jedan od iskusnijih vozača.

 

5. Vožnja u koloni

Nekoliko je jednostavnih pravila za vožnju u koloni.

  • Vozači voze u cik-cak rasporedu
  • Razmak između dva vozača mora biti jedna sekunda, u dužinskim jedinicama je to broj metara kolika je vaša brzina u metrima u sekundi. Na primjer, ako vozite 72 km/h, to je 20 m/s, udaljenost mora biti 20 m.
  • Kod savladavanja zavoja, cik-cak raspored se mijenja u linijski te nakon izlaska iz zavoja opet se formira cik-cak.
  • Kod promjene vozne trake, na primjer na autocesti, u drugu traku prvo prelazi road captain, nakon njega pomoćnik na začelju i tek tada se prebacuje ostatak kolone zadržavajući raspored. Time se sprečava ubacivanje drugih vozila u kolonu.
  • Kod zaustavljanja na raskrižju, vozači formiraju kompaktnu kolonu „parova“. Kretanjem u raskrižje, odmah počinju formirati početni cik-cak raspored.
  • Ako neki vozač u koloni mora na kratko stati, a ne radi se o kvaru ili nezgodi, vozačima iza sebe daje znak da nastave vožnju. Kada dostigne kolonu, zauzet će mjesto ispred pomoćnika vođe puta, na pretposljednjem mjestu. Svoje mjesto može zauzeti tek nakon planiranog zaustavljanja kolone.
  • U KOLONI JE PRETICANJE STROGO ZABRANJENO! Iznimka su  pomoćnik na začelju i vozač koji je dobio zadatak da neku važnu poruku prenese road captainu.

Vožnja u cik-cak rasporedu

 

Na raskrižjima i kada je potrebno, zaustavljena kolona mora biti kompaktna, „u parovima“.

 

6. Zaustavljanje kolone

Road captain mora odabrati dovoljno prostrano mjesto gdje se cijela kolona može sigurno zaustaviti. Ukoliko je to na otvorenoj cesti, zaustavljanje mora biti tako izvedeno da nitko ne smeta sigurnom odvijanju prometa te da kolona bude vidljiva ostalim sudionicima u prometu.

Ako kolonu zaustavi policija, s policajcem razgovara vođa puta, a ostali članovi kolone samo na direktan upit policajca.

Mora li neki vozač stati radi više sile, nezgode ili kvara i treba pomoć, daje znak i ostalima da stanu. Nakon što su se zaustavili vozači iza njega, kolona se prekida i automatski staju i vozači ispred sve do vođe puta. Pomoćnik vođe puta sa začelja kolone dolazi do zaustavljenog vozača, informira se o razlogu zaustavljanja i prenosi to vođi puta. Vođa puta odlučuje o načinu pomoći vozaču u nevolji i o nastavku puta.

Parkiranje kolone mora biti na sigurnom mjestu dovoljne veličine da svi stanu

 

7. Briga o drugim članovima kolone

Vožnja u koloni je kolektivna aktivnost i svi vozači, osim o sebi, moraju brinuti i o ostalim članovima. Pravilo je jednostavno – uvijek pratite gdje je vozač iza vas. Ukoliko ga više ne vidite u retrovizoru, usporite, po potrebi i stanite te pričekajte da se pojavi. Ovo vrijedi i za road captaina. Kolona nikada nikoga ne ostavlja iza sebe.

 

8. Napuštanje kolone i primjedbe

Kolonu možete napustiti samo na dogovorenim odmorištima uz iznošenje vaše namjere vođi puta.

Ukoliko niste zadovoljni nekim elementom vožnje, recite to vođi puta. Njegova dužnost je reagirati i, ako je primjedba opravdana, napraviti korekciju.

 

9. Nepridržavanje pravila

Vozača koji se ne pridržava ovih pravila, prometnih propisa ili ugrožava sigurnost putovanja na sljedećem zaustavljanju vođa puta mora upozoriti na nepravilno ponašanje i prema svom nahođenju premjestiti na drugo mjesto u koloni. Ako i dalje nastavi neprimjerenu vožnju, vođa puta ga može isključiti iz kolone.

 

Želim vam mnoštvo sigurnih i veselih kilometara vožnje u koloni!

Najnoviji

Vrelo Une i čarobna plava boja
2022-08-11
Benkovački stočni sajam
2022-08-10
Zrmanja i besciljno lutanje
2022-08-03
Kako sam tražeći presahlo jezero našao povijesnu Dalmatinu!
2022-07-22
Željava, građevinsko čudo u utrobi planine!
2022-07-19

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Misteriozna Rudolfina
2019-06-08
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.