VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic
Onog trenutka kada odbacimo ciljeve i počnemo lutati, život dobiva smisao.

Kobase naše Fulirske

2019-12-14 Do sada pročitan 823 puta

Klimatske su promjene i globalizacija vjerojatno najčešće korišteni pojmovi zadnjih desetak-petnaest godina. Zanimljivo je kako ta dva pojma imaju jednu zajedničku osobinu: oko njih se lome koplja! Dobro, klimatske su promjene činjenica, ali ono oko čega se koplja lome je koliki je naš utjecaj. I globalizacija je činjenica, no koplja se lome zbog drugog pitanja: koliko je ona dobra za čovječanstvo?

Kaj se mene tiče, ja volim globalizaciju! Zač? Jednostavno! Širi nam vidike, dovodi nam nova iskustva, spoznaje i okuse!

Kako bih znao za cheddar sir ili dijonnaise umak bez te globalizacije? Nikako!

Ovako mi je globalizacija omogućila da saznam kako tvrdi kravlji sir cheddar potječe iz Engleske i zrije do dvanaest mjeseci, dionnaise umak potječe iz Francuske i Francuzi su ludi za njim.

Još daaavno, u svojim ranim tinejdžerskim godinama pročitah u knjizi mog dobrog prijatelja, francuskog književnika i nobelovca Andrea Gidea, „Zemaljska hrana“, moto svog života: „Ne želim čitati kako je pijesak na žalu mekan, želim da ga moje bose noge osjete!“.

Zato te sunčane subote odlazimo Đurđica i ja na zagrebačko Fuliranje, koje se već tradicionalno održava na Strossmayerovom trgu, isprobati neke globalizacijske delicije. Kobase se, od svih jela, nekako najviše vezuju uz ovo prednovogodišnje i adventsko vrijeme pa odlučujemo isprobati nešto od tog asortimana.

 

BERLIN HOT DOGS

Kućica Berlin Hot Dogs-a smještena je nedaleko kipa našeg slavnog biskupa iz 19. stoljeća. Odluku što bismo mogli probati prepuštamo simpatičnim djevojkama s druge strane šanka. I ta se naša odluka o prepuštanju odluke pokazuje posve ispravnom!

Keiser krainer

Prvi komplet, keiser krainer, ima okosnicu sočnu kranjsku kobasicu, potato bum, hrskavo prženu pancetu, svježu rikolu i ono kaj ga čini posebnim – slatkasti dionnaise umak u kojem se osjeti džem od smokava, a spravio ga je chef Ivan Gabela.

Chilli debrecinka

Druga delicija je chilli debrecinka. Kičmu joj čini, naravno, taman-koliko-treba dimljena debrecinka, pikantnost osigurava chilli bologneze, a posebnost okusa daje globalizacijom pribavljeni ribani i tek djelomice otopljeni cheddar sir.

Ukoliko ste još uvijek skeptični u dobrobiti globalizacije, predlažem da svratite do Berlin Hot Dogs kućice i razuvjerite se. Računajte da su porcije dobro odmjerene i sigurno nećete otići gladni.

Međutim, ostaje jedno otvoreno pitanje koje me muči: kaj piti uz keiser krainer i chilli debrecinku? Osobno bih neko svjetlo lager pivo, ali me zanima kaj ste vi uzeli. Javite mi na email.

I još nešto! Berlin Hot Dogs nećete naći nigdje drugdje do li na festivalima. Prema tome, put pod noge i na kobase! Posebice zato što su osvajači trećeg mjesta na Burger festu!

 

FERMAJ TOVARA

Istro, ljubavi moja, hvala globalizaciji što te dovodi na Fuliranje. Dobro, dovodi samo dio Istre, u ovom trenutku njen vrlo bitan dio – istarske kobasice! Parola „tko istarske kobasice jeo nije, u Istri ni bio nije“, zahvaljujući globalizaciji pada u vodu. Kako to? Jednostavno! Eno ih na Fuliranju! Prave pravcate istarske kobasice s kiselim kupusom kućici Fermaj tovara, na južnom kraju Fuliranja.

Momci dolaze iz Novigrada Istarskog, a Jozo Ponjavić  nam kategorički tvrdi kako svi sastojci njihove ponude imaju porijeklo u nekom istarskom OPG-u.

Sočna i lagano pikantna istarska kobasica i taman dovoljno kiseli kupus potvrđuju Jozine riječi.

Na kraju, neovisno o tome jeste li fan Istre i istarskih kobasa ili ne, ove, naprosto, morate probati.

I dok uživate u kobasama, sjetite se kako taj nepčani užitak možete zahvaliti baš globalizaciji.

U slast!

Najnoviji

Moto kotlić u Oroslavju
2023-10-07
Bjelovarska Moto alka
2023-08-30
Motoriranje Pašmanom i Ugljanom
2023-08-12
Ninski memento
2023-08-06
Kula Jankovića
2023-07-27

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
San Antonio Burger House, novo bajkersko okupljalište
2022-12-28
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.