VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic
Onog trenutka kada odbacimo ciljeve i počnemo lutati, život dobiva smisao.

Proljetna priprema motora

2018-03-31 Do sada pročitan 6438 puta

Fotografije: Dubravko Rupčić i ja

Iako potpisujem riječi Petra Petrovića Njegoša „Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka“, u našem motorističkom svijetu srce u junaka nije dovoljno. Svakako treba posvetiti dužnu pažnju i našim motorima.

Proljeće je zadnji trenutak kada to treba napraviti iako je možda bolje motor pripremiti tijekom zime.

Na motoru postoji nekoliko sustava koje je obavezno prekontrolirati i po potrebi dovesti u red, ali i držati ispravnima tijekom cijele sezone. Jasno mi je kako svi to već znate i kako znate da to treba napraviti no postoji velika razlika između ZNATI da nešto treba napraviti i onoga kad ti netko KAŽE da to treba napraviti. Jedan blog ću posvetiti toj razlici.

Gume

Kad me pitate koji je najvažniji sustav na motoru glede sigurnosti uvijek mi prvo izleti: gume! Mnogi će reći kočnice, no vjerujem kako im je važnost podjednako bitna.

U vožnji su gume naš jedini kontakt s Planetom i dobro je sve dok je tako. Tih nekoliko kvadratnih centimetara dodirnih ploha je ono što nas drži na cesti. O gumama sam već pisao u svom blogu Dragičina nova štikla, ovoga puta samo nekoliko riječi o kontroli ispravnosti.

Prvo čega se morate sjetiti je kada ste je kupili. Guma ne bi smjela biti starija od dvije godine, a najbolje bi ih bilo mijenjati svake godine i to baš neposredno prije početka sezone. Ukoliko se baš ne možete sjetiti kada ste je montirali (sic!), možete to lako provjeriti.

Ukoliko je taj prvi zahtjev zadovoljen, možete prijeći na vizualnu inspekciju: na gumi ne smije biti oštećenja, npr. otkinutih komada, te ne smije biti ispucana. Ukoliko je ispucana, mora dolje. Zatim morate prekontrolirati istrošenost odnosno koliko su utori još duboki. Postoji nekoliko metoda kako se to može napraviti. Neki proizvođači guma stavljaju u utore markere, vidi sliku, te kada se taj marker „izjednači“ s plohom gume, ona mora dolje.

Izvor fotografije

Neki proizvođači, pak, stavljaju obojanu oznaku unutar mesa gume i kada se ona pojavi, znači da je s njom gotovo. Na nekim gumama postoje manji, plići i uži utori te kad oni „nestanu“ vrijeme je za novu gumu. I na kraju, možete izmjeriti dubinu utora te kod proizvođača provjeriti koliki je njen minimalni dozvoljeni iznos.

 

Kočnice

Prozorčić na dragičinom rezervoarčiću za kontrolu kočionog ulja

Kočnice su zadnja linija obrane od nesretnog događaja i zato ih treba držati ispravnima. I to obje! I ručnu i nožnu! Ta dva kočiona sustava su nezavisna te ih tako treba i kontrolirati. Prijenos snage s upravljačkog dijela – ručice ili papučice može biti hidraulički ili mehanički, kod srednjih i teških motora je isključivo hidraulički te svakako treba prekontrolirati stanje ulja. Kočiono ulje bi trebalo promijeniti svake dvije godine, a na početku sezone odzračiti kočnice. Tu radnju svakako prepustite stručnjaku.

Ako je s prijenosom kočione snage sve u redu, pregledajte pakne ili kočione pločice. Ukoliko su pri kraju, moraju dolje. Kad ste već kod čeljusti kočnica, bacite oko i na kočione diskove. Opet, ako niste sigurni, odvezite se do prve stanice za tehnički pregled i platite kavu nekom od inspektora.

Ukoliko je do sada sve prošlo u redu, ima još jedan test koji često zaboravimo napraviti: kontrola kočionog svjetla iliti po domaćem štopsvjetla. Mora se upaliti kod upotrebe bilo koje od kočnica.

 

Ulje u agregatu

Prozorčić na Dragičinom karteru za kontrolu nivoa i stanja ulja

Ulje u agregatu je ono što srce vašeg motora drži živim. Tu nema puno filozofije. Ulje u agregatu ima dvostruku funkciju: podmazivanje i hlađenje. Svaki proizvođač motora je za svoj uradak propisao servisni interval zamjene ulja.  I tu nema zafrkancije. Ukoliko tu zadanu kilometražu niste ostvarili tijekom sezone, iskoristite zimu za zamjenu ulja. Neki će reći kako je ulje bolje zamijeniti pred samu sezonu da ne stoji u agregatu, no osobno sam skloniji tezi kako ulje treba zamijeniti nakon sezone da agregat prezimi s čistim uljem. Tijekom stajanja dva-tri mjeseca u agregatu, ulje neće bitno promijeniti svoje karakteristike. Na kraju, ni vi sigurno ne idete u krevet u gaćama koje ste nosili taj dan. Ili idete?

Kod zamjene ulja, svakako ide i zamjena filtera.

 

Transmisija

Dragičin kardan

Transmisija je sustav koji prenosi kinetičku energiju agregata na kotače. Uključuje mjenjačku kutiju, elemente za daljinski prijenos – lanac, remen ili kardan te neke dodatne sitnice: lančanike, diferencijal, remenicu, u ovisnosti čime se energija prenosi od mjenjačke kutije do kotača. Svaki od ova tri sustava zahtjeva kontrolu i održavanje.

Ispada kako je s kardanom nekako najlakše: kad mijenjate ulje u motoru, zamijenite i ulje u diferencijalu. Ili barem svaki drugi puta.

Remen je također jednostavan za održavanje. Pratite intervale zamjene te ima li oštećenja, zabijenih kamenčića i je li materijal „zdrav“.

Lanac, uvijek mora biti čist, podmazan i pravilno zategnut

Lanac je najzahtjevniji. Procedura održavanja je vrlo složena i frekventna. Svakih 500 km treba ga oprati, osušiti, podmazati odgovarajućim sredstvom te pričekati barem dvanaest sati da se sredstvo stvrdne kako pri vožnji ne bi otpalo, a i usvinjilo motor. Prilikom pranja treba prekontrolirati i gibljivost zglobića lanca. Prije sezone bilo bi dobro skinuti i lančanike te i njih oprati. Ukoliko niste sigurni kako se to radi, prepustite to stručnjaku.

Kad ste zbigecali lanac treba još provjeriti zategnutost. Uhvatite lanac na sredini i dignite ga i spustite koliko ide. Amplituda bi morala biti od 3 do 4 cm, kod krosera 5 do 6 cm.

Pucanje lanca u vožnji može uzrokovati ozbiljna oštećenja motora.

 

Sustav za gorivo

Rasplinjač je uvijek "nalijepljen" na cilindar/re

Namjena mu je da dovede gorivo iz rezervoara do cilindra te usput napravi gorivu smjesu. Ta goriva smjesa je vrlo bitan element.

Naime, benzin, sam po sebi nije zapaljiv, a smjesa goriva i zraka je eksplozivna – zato nikada nemojte vatru za roštilj paliti zalivši drvo ili ugljen benzinom!

Temperatura eksplozije ovisi o omjeru smjese goriva i zraka. Više goriva, temperatura je niža i obrnuto, više zraka i temperatura je viša. Ono što vašem agregatu treba je točno određena temperatura eksplozije! O tome se brine rasplinjač, po domaći karburator ili fergazer ili sustav ubrizgavanja iliti ajnšpric (ovo me uvijek asocira na njemačke edukativne filmove 70-tih godina). Neovisno koji sustav imate, mora biti pravilno ugođen. Raštimani Stradivari od 16 miliona dolara će i u rukama Stefana Milenkovića zvučati loše.

Ukoliko niste sigurni kako se podešava sustav za kreiranje gorive smjese na vašem agregatu, odite do stručnjaka. Obavezno! Neispravna goriva smjesa u konačnici može dovesti do oštećenja cilindra i klipova.

 

Električne instalacije

Eh, tu spada svašta. Od sustava za paljenje pa do žmigavaca. Ono što biste svakako trebali napraviti prije početka sezone je provjeriti stanje akumulatora, ako nemate uređaj za to, put pod noge do prvog auto-moto električara. Usput zamijenite i svjećice. Svake dvije godine bi valjalo promijeniti i električne kablove koji vode struju do svjećica.

Provjerite kako vam rade svjetla i žmigavci. I to bi od struje bilo to.

Mala napomena: prema zakonu sva ugrađena svjetla na cestovnom motornom vozilu moraju biti ispravna, neovisno jesu li standardna ili dodatna oprema.

 

Gumena crijeva

Ukoliko na vašem motoru postoje gumena crijeva, pregledajte u kakvom su stanju – guma mora izgledati zdravo, mora biti crne ili vrlo tamne antracit boje, sjajna i glatka te ne smije biti ispucana. Ukoliko je postala mat i posvijetlila, mora dolje. Usput pogledajte i kvalitetu pričvršćenosti istih. Bolje da je vi iščupate na parkiralištu nego da vam otpadne u vožnji.

 

Rashladna tekućina

Provjerite razinu rashladne tekućine u njenom rezervoaru. Bilo bi zgodno zamijeniti je svake dvije godine. Rashladna tekućina ima glavni zadatak odvođenje topline s agregata. Zato su joj dodani neki aditivi koji povećavaju specifični toplinski kapacitet – tako dotjerana može prenijeti više topline od čiste vode, te joj je ledište znatno niže. Nažalost, ti aditivi s vremenom gube svoja svojstva.

 

Kaciga i ostala oprema

Iako kaciga i ostala oprema, rukavice, odijela i sl, nisu direktno dio motora, vrlo su bitni. Sve ima svoj rok trajanja pa i to. Ukoliko vam je tu kacigu prije deset godina poklonio vaš najbolji prijatelj, kum, otac, brat po oružju koji je negdje izravnao zavoj i više ga nema, nemojte je baciti, spremite je na policu, na vidljivo mjesto, a vi skočite u dućkas po novu.

Još jednom se vraćam na Njegoša: bitno je srce u junaka, no bitno je i stanje onoga na čemu jašemo. Možete biti i Giacomo Agostini, ali ako između nogu imate neko potrgalište, postajete opasni za sebe i ostale sudionike u prometu.

Kako god, ovo dolje ne pokušavajte ako baš niste posve sigurni da znate kaj radite.

Želim vam da i ovu sezonu privedete kraju cijeli i sa što više sigurnih i ugodnih kilometara.

Pročitajte još: "Prva proljetna vožnja".

 

 

 

Najnoviji

Izlet u vinariju Kezele
2024-06-27
Jasenovac
2024-06-15
Garešnica, međunarodno natjecanje u tripicama
2024-06-01
Dragičine nove bisage
2024-05-02
Riječki karneval 2024
2024-02-11

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
San Antonio Burger House, novo bajkersko okupljalište
2022-12-28
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.