VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic
Onog trenutka kada odbacimo ciljeve i počnemo lutati, život dobiva smisao.

Starigrad Paklenica

2021-07-22 Do sada pročitan 3087 puta

Fotografije: Đurđica Marković i ja

- Možete li mi objasniti kako se jede takav burger? – komentiram objavu na fejsbuk stranici restorana Matador u Starigradu-Paklenici na kojoj je prikazan slastan, ali nebodersko visok burger – Pa nisam sabljasti tigar da mogu razjapiti čeljusti pola metra!

- Nebojša, nož i vilica pomažu. No, ima i manjih verzija burgera – odgovor stiže gotovo trenutno!

- Zakaj ih ne radite široke i niske? Mislim, ja sam obožavatelj burgera, ali svaki se puta uprasim dok ih jedem. – ne dam se ja.

- Nebojša, drago nam je čuti da ste obožavatelj burgera i hvala na povratnoj informaciji – ne daju se ni oni.

Kako mi prije šezdeset godina kosti i grah padaju dajući mi sudbinu vječitog đaka, nema mi druge nego ponovo u školu, ovoga puta u Matador u Starigradu Paklenici na obuku kako jesti nebodersko visoki burger, a da se ne uprasim!  

I tako, sredinom popodneva tog ljetnog četvrtka krećemo Dragica, Đurđica, Teddy Biker Bear i ja put Starigrada Paklenice kako bih naučio jesti nebodersko visok burger.

Jadranska magistrala

Jadranska je magistrala od Zadra pa do ulaska Zadar 1 na autocestu A1 prilično gužvovita. No poslije, gotovo nikoga – prava milina za vožnju.

Ražanac

Ražanac, mjesto uvučeno u dubokom zaljevu.

Starigrad Paklenica. Tu gdje je moćni Velebit pukao gotovo napola, živi se od prethistorije. Ovuda, prije četrdeset i pet tisuća godina, lunjaju Neandertalci, love mamute i vunaste nosoroge, ali mora tu još nema. Između današnjeg Velebita i budućeg otoka Paga tek je prostrana dolina, vjerojatno prekrivena travom. Dobar je dio svjetske vodene mase zarobljen u ledenjacima, zrak je suh, oborina gotovo da i nema, a Zrmanja ima ušće negdje kod brda kojeg danas zovemo otok Vis.

Tijekom tisućljeća, klimatske promjene i tektonika rade svoje, razina Sredozemnog mora raste, plodnu dolinu između Velebita i Paga polako popunjava more, a Neandertalci ubrzano nestaju sa svjetske pozornice, ostavljajući tek nešto svog genetskog zapisa u nama Homo Sapiensima (kod mene malo više, čini mi se). Tragovi Homo Sapiensa nađeni u Vaganačkoj i još nekim drugim spiljama datiraju iz starijeg neolitika. Ostatci najstarijih utvrđenih naselja na ulazu u današnju Paklenicu pripadaju ilirskom plemenu Liburnima. U rimsko se doba na obali razvija municipij Argyruntum, utvrđen zidom i kulama. Postoji teza kako je nastao na mjestu još starijeg naselja. Krajem kasne antike, u četvrtom stoljeću nove ere, gube se tragovi života na ovom području.

Život se vraća tek u srednjem vijeku izgradnjom niza utvrda i sakralnih objekata.

Crkva sv. Petra, Starigrad Paklenica.

Crkva sv. Petra, u starohrvatskom predromaničkom stilu. Ispred nje je vjerojatno krstionica, a oko same crkve masivne kamene nadgrobne ploče.

Homo Sapiensi, vrsta sklona ratovanju, u zadnjih petstotinjak godina svako malo na ovim prostorima ukršta koplja, mačeve, karabine, mitraljeze, topove, što tko već ima. Tuku se tu i Mlečani, i Habsburgovci, i Osmanlije, i Talijani… dugačka je to lista.

Lučica u Starigradu Paklenici

Lučica u Starigradu Paklenici

Starigrad Paklenica

Starigrad Paklenica danas je poglavito turistička destinacija. Mnoštvo je tu restorana, barova, kafića, suvenirnica, apartmana i malih hotela…

Dragica ispred Matadora

Dragica ispred restorana Matador.

Nisu sva školovanja teška, neka su i slatka i slasna! Osmjeh govori tisuću riječi – kada budem izlazio, znat ću kako jesti neboderski burger, a da se ne uprasim.

Ante Milovac, voditelj Matadora

Ante Milovac, voditelj Matadora i moj današnji instruktor.

Najteži trenutak u restoranu s burgerima – koji odabrati? Classic? Ne, ne, ne sumnjam da je dobar ali nisam siguran da je pogodan za moju obuku. Double up, 400 grama mesa, Matador umak, cheddar sir… taj bi mogao biti dobar. Hot trouble, ne, on je za one koji vole ljuto. Dalmatinski s umakom od senfa i meda zvuči intrigantno, njega ću drugi puta. Black Angus Beef s dvjesto grama mesa, Matador umakom, BBQ umakom, cheddar sirom, hrskavom pancetom… e taj bum! Đurđica se odlučuje za Abardeen Angus s dvjesto grama bikova mesa, kućnim umakom, sirom… Pileći i Vege Burger nisu za mene s povišenim sadržajem neandertalskih gena.

No, ako niste za burger, ima tu i raznih bifteka sa žara, goveđih ćevapa, pilećih krilaca, kobasica, špageta, lignji….

Pohani Mozzarella štapići.

Predigra u obliku pohanih Mozzarella štapića s umakom.

Prvo posao!

Prvo posao, a onda užitci!

Abardeen Angus burger.

Abardeen Angus burger.

Aberdeen Angus, ili jednostavno Angus, škotska je sorta sitnog goveda. Porijeklom je iz okruga Aberdeenshire i Angus u sjeveroistočnoj Škotskoj. Prirodno je bez rogova i izvorno crne boje ali može biti i crven. Ujedinjeno Kraljevstvo ih tretira kao jednu dok ih u Sjedinjenim Državama smatraju različitim sortama. Britanska služba za praćenje goveda 2014. proglašava Angusa najpopularnijom domaćom sortom te drugom najpopularnijom sortom govedine općenito.

- Gdje nabavljate meso Angusa? – ne možemo odoljeti znatiželji.

- To je tajna.

- Razumljivo.

Black Angus Beef

Black Angus Beef s dvjesto grama mesa, Matador umakom, BBQ umakom, cheddar sirom, hrskavom pancetom…

- Dobro, sada me podučite kako ću ga pojesti, a da se poslije ne moram tuširati?

- Jednostavno, - Ante će, - prvo ubodete ovu dugačku čačkalicu kroz sredinu burgera i ona služi kao kičma, da se burger ne raspada. Nakon toga vilicom i nožem režete dio po dio i jedete.

- Tako jednostavno? Ali zašto i drugi ne poslužuju burgere s čačkalicom, vilicom i nožem?

- Ne znam.

Uzimam vilicu i nož i stvarno, konačno elegantno jedem burger bez da se uprasim do lakta!

A okus! Ajme! Goveđa pljeskavica, taman začinjena i pečena koliko treba biti, hrskava panceta, umaci majstorski odabrani i dozirani… Uživam kao praščić!

Vidim i Đurđica je u nirvani.

- Možda neko vino uz burgere?

Vino?, mislim si, obično se uz burgere vezuje pivo, ali možda? Što da ne? Možda bude iznenađenje?

- A koje imate?

- Iločke podrume.

- Iločke?

- Da. Butelje.

- Ali sada da otvarate cijelu butelju…

- I buteljirano točimo na čaše.

- Svježi Iločki traminac? – bojažljivo pitam jer ne mogu vjerovati da ga imaju.

- Da, naravno, stiže. Berba 2020!

Iločki traminac 2020.

Draga Karmela Tancabel, samo da znate kako upravo uživam u mirišljavom Iločkom tramincu!

Kako dva kotača i alkohol baš ne idu zajedno, pazim da današnja vinska doza ne prijeđe jedan decilitar! No, za onoga tko zna kako piti vina, i to je sasvim dovoljno za potpuni užitak. Hvala Tomek kaj si me tome naučio!

Ako baš pretjerate s alkoholom, ili odlučite i doručkovati burgere ili čak provesti godišnji odmor u Starigradu Paklenici, Ante Milovac će vas smjestiti u nekom od dvadesetak svojih apartmana ili u sobu malog hotela.

Mi se ipak odlučujemo za povratak u naše selo, ali prije toga ćemo malo prošvrljati mjestom. Izlazim iz Matadora oboružan novim znanjem – kako jesti burger, a da se ne uprasim! E neće mi više nitko uvaliti burger, a da mi ne posluži dugačku čačkalicu, vilicu i nož!

Starigrad  Paklenica, lučica u smiraj dana

Lučica u smiraj dana.

Predvečer riva oživi…

„Pješačka zona“ je ogromna i blagodat je za turiste s malom djecom.

Najnoviji

Moto kotlić u Oroslavju
2023-10-07
Bjelovarska Moto alka
2023-08-30
Motoriranje Pašmanom i Ugljanom
2023-08-12
Ninski memento
2023-08-06
Kula Jankovića
2023-07-27

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
San Antonio Burger House, novo bajkersko okupljalište
2022-12-28
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.