VRIJEME NA DVA KOTACA

by Nebojsa Subanovic
Onog trenutka kada odbacimo ciljeve i počnemo lutati, život dobiva smisao.

Vinski razgovori

2020-01-21 Do sada pročitan 1010 puta

Vino je najbrži put da stignete do cara.

Navodno austrijska izreka

 

Kao honorar za plakat filma Bitka na Neretvi Pablo Picaso tražio je dvanaest boca najboljeg jugoslavenskog vina. Ni centa. Samo najbolje jugoslavensko vino! Stari je hedonista znao što treba tražiti!

Vino!

Na žalost, ne znam vam reći što su mu spakirali.

Možemo slijediti tu crvenu vinsku nit od Picassa i Neretve u daleku prethistoriju, više od devet tisuća godina unazad, do područja koje danas nazivamo Kina, gdje nalazimo najstarije arheološke dokaze postojanja tog magičnog pića!

Uživaju u njemu i Perzijanci, i Armenci, i stari Grci, i Rimljani… Prije šest tisuća godina proizvodi se u Ukrajini, prije pet u staroj Grčkoj.

Možemo tu crvenu vinsku nit slijediti od Picassa i Neretve i na drugu stranu, do prošlog utorka u History clubu u Tkalčićevoj, gdje nas Tomislav Stiplošek zvani Tomek upoznaje s hercegovačkim vinima!

History klub u Tkalčićevoj

- Ej mali - čujem iza sebe dok otvaram vrata History cluba, okrećem glavu i lik moga sina Bojana razvuče mi osmjeh na licu. Nas dvojica, kao pravi štreberi, dolazimo među prvima kako bi zauzeli mjesta što bliže bini. I kako bi sačuvali mjesta za Đurđicu i Dijanu. Večeras se tražila karta više! I ne samo jedna!

Tomislav Stiplošek i Silvija Munda

 

 Ako želiš upoznati neki narod, sjedni s njima za stol.

Starorimska izreka

 

Ne mogu se sjetiti kada sam prvi put sudjelovao na Vinskim razgovorima, bilo je to prije nekih godinu dana, možda malo manje, ali još mi je svježe oduševljenje koncepcijom samog događanja.

Ideja je sasvim jednostavna – kao i sve druge izvrsne ideje – nemojte misliti kako je koncept kaveznog elektromotora kompliciran, nije, samo ga se Nikola Tesla trebao sjetiti. I eno ga u svakoj vešmašini!

Koncept Vinskih razgovora, u Tomekovoj orkestraciji, je vrlo jednostavan: dovedem vinara, zanimljivog vinara s kvalitetnim vinima, i ponudim ga biranoj publici, uglavnom medijskim radnicima. I ne razgovaram samo ja s vinarom nego se u konverzaciju uključuje i publika.

Mogu reći kako sam o vinima najviše naučio baš na Tomekovim Vinskim razgovorima, ali i od samog Tomeka u brojnim privatnim druženjima.

Auditorium Vinskih razgovora

Vinar Radovan Vukoje i Tomislav Stiplošek

Evolucija nije pobjeda najjačih već onih koji su najbolje prilagođeni. Tako i Vinski razgovori doživljavaju svoju mutaciju, vinar postaje glavni lik, a pridružuju mu se umjetnici, uglavnom jedan iz svijeta lijepe riječi i jedan iz svijeta glazbe.

Uz vinara Radovana Vukoju iz Trebinja tu su književnica Vlasta Janton te stari šarmer, čovjek koji u Hrvatskoj najbolje barata riječima, umirovljeni novinar, pisac, zabavljač Stjepo Martinović.

Puna postava u jednom kadru

 

Vino je umjetnost

Nepoznati autor

 

Što da vam kažem o vinima „Podrumi Vukoje 1982“? Morate ih probati. Hercegovačka žilavka iz 2018, tipično hercegovačko vino, Carsko vino žilavka 2015, kupaža Selekcija bijela 2015 s dominantnim chardonnayem i nešto manjim udjelom žilavke, dobrano macerirana, Burgundac bijeli iz 2016., u biti crni pinot „na bijelo“, oko kojeg su se lomila koplja. Još uvijek ne mogu odlučiti jesam li na strani onih kojima je izvrsno ili onih drugih, no svakako je neobično.

Pazimo na svaku kap!

Probrana linija: red vinskih stručnjaka i novinara!

Hladnu platu su složili Buretić Bregi sa suhomesnatim proizvodima te mljekara Latus sa sirevima, oboje iz Istre

No vrhunac večeri, vinski krešendo su bili Vranac rezerva 2012 i Selekcija crvena 2011. Vranac rezerva se proizvodi samo u najboljim godinama i očito je ta, 2012-ta, bila stvarno izuzetno dobra!

No, ipak, Selekcija crvena 2011 najviše je iskakala od svih ponuđenih vina.  Ta se kupaža radi od najboljih grozdova merloa, cabernet sauvignona, vranca i syraha u omjeru 50-35-8-7%. Ja sam samo vinski laik i kaj da vam sada govorim o rubinskoj boji, kompleksnom mirisu, ekstraktnosti i zaokruženosti toplim taninima i sočnom voćnom završnicom – ovo sam prepisao iz službene objave – kad vam to neće ništa značiti, kao kaj ne bi ni meni. Ali ako vam kažem kako je to jedno od tri najbolja crna vina koja sam pio, e to nešto znači! To kada klizi niz grlo i znate kako su ga pili na Olimpu, e to nešto znači!

Radovan, Tomislav i Vlasta

Ne samo da dobro prebire po riječima već dobro prebire i po žicama! Stjepo Martinović

Đurđica i Stjepo

 

I tako, zavjesa se spustila, nešto vina je još ostalo, Bojan i ja na šanku uživamo u Selekciji crvenoj…

Završavaju još jedni Vinski razgovori, kaj reći na kraju, uživao sam kao i svaki puta do sada, samo, uz dobra vina, tu su i moj dragi prijatelj Stjepo te moj sin Bojan.

 

Tomek, hvala ti u ima svih nas!

Najnoviji

Moto kotlić u Oroslavju
2023-10-07
Bjelovarska Moto alka
2023-08-30
Motoriranje Pašmanom i Ugljanom
2023-08-12
Ninski memento
2023-08-06
Kula Jankovića
2023-07-27

Najčitaniji

Može i bez kavijara
2019-06-29
Tu ti je, prijatelju, fizika jako jednostavna
2018-09-25
U potrazi za Velebitskim Indijancima
2017-08-16
Zweitaktmotor iliti dvotaktni motor
2018-04-05
San Antonio Burger House, novo bajkersko okupljalište
2022-12-28
Pišite mi!   HOME   GASTRONOMIJA   PUTOPISI   RONJENJE   SAVJETI   SLASTICE   TEHNIKA   ZANIMLJIVOSTI  
Prijenos i objava dijela i cijelog teksta s ovog bloga je moguć samo uz dozvolu autora. Postavljanje linkova na bilo koju adresu iz ovog bloga je moguća bez dozvole autora.